Ranking Czajników

wybieraj świadomie…

Znajdź swój ulubiony smak. Rodzaje herbat

Czajnik do herbaty i butelkę wina z pozoru niewiele łączy, no może towarzyski kontekst. Okazuje się jednak, że smak zarówno wina, jak i herbaty nie zależy wyłącznie od degustowanego gatunku. Pobrzmiewają w nich subtelne indywidualne aromaty, na które składa się klimat, jakość gleby, położenie geograficzne, staranność obróbki surowca. Warto wziąć to pod uwagę podczas smakowych poszukiwań.

Roślina pełna tajemnic

Poszukiwanie ulubionego smaku herbaty jest niczym samotny rejs dookoła świata. Z trzech odmian tej niepozornej roślinki produkuje się ponad trzy tysiące odmian herbaty. Wyposażeni tylko w skromny czajnik do herbaty wypływamy na ocean smaków i aromatów. Jak nie utonąć? Przede wszystkim musimy wstępnie określić swoje preferencje i w ramach danego rodzaju herbaty próbować odnaleźć swój ulubiony smak, pamiętając, że nie tylko gatunek, ale i region uprawy jest ważny.

Najpopularniejsze rodzaje herbat

Obecnie herbatę uprawia się w wielu krajach, ale ważniejszy dla naszych kubków smakowych jest region uprawy. Klimat ma decydujący wpływ na smak naparu wydobywany przez nasze czajniczki do herbaty, dlatego w nazwie herbaty często odnajdziemy nazwę regionu, z którego pochodzi. Sięgnijmy po najbardziej znane: cierpką i intensywną Assam, delikatną i aromatyczną Darjeeling, a może przyjemną, choć cierpką cejlońską lub delikatną i lekko słodką Yunnan? Nasza aromatyczna podróż nie kończy się jednak na wybraniu miejsca pochodzenia suszu. Na tej samej plantacji z tych samych liści produkuje się różne odmiany, a wszystko zależy od fermentacji. Mamy zatem do dyspozycji herbaty: białe, zielone (niefermentowane), żółte, czerwone (częściowo poddawane fermentacji) i czarne (fermentowane).

Herbaty niefermentowane

Należą do nich dwie odmiany: biała i zielona, liście tych herbat są suszone zaraz po zbiorze. Obróbka surowca jest taka sama, jednak odmiany te zasadniczo się od siebie różnią. Biała herbata jest otrzymywana z pączków i listków zbieranych wczesną wiosną, kiedy pokryte są one srebrnobiałym meszkiem. Napar jest jasny, o delikatnym smaku, znacznie łagodniejszym od herbaty zielonej (zawiera mniej garbników). Nazywana jest „eliksirem młodości”, ponieważ zawiera najwięcej polifenoli ze wszystkich herbat i wykazuje tym samym najsilniejsze działanie antyoksydacyjne. Ponadto przyjemnie orzeźwia umysł, bowiem zawiera dwa razy więcej kofeiny (teiny) od zielonej herbaty i cztery razy więcej od czarnej.

Herbaty półfermentowane

Pomiędzy niefermentowaną herbatą zieloną a fermentowaną czarną odnaleźć możemy odmiany, które są owocem fermentacji niepełnej (częściowej). To herbata żółta, czerwona i wulung (oolong, ulung). Żółtą herbatę nazywano carską, ponieważ serwowana była wyłącznie na dworze carskim, a jej eksport poza Chiny był zakazany. W Europie nadal jest raczej mało znana, a istotną przeszkodą w jej szybkiej popularyzacji jest wysoka cena.

Herbata czerwona powstaje również w wyniku częściowej fermentacji, ale w przeciwieństwie do żółtej,  jest dobrze znana i uznawana za najbardziej aromatyczną spośród wszystkich herbat. Choć nie wszyscy przepadają za jej specyficznym zapachem i aromatem przypominającym wilgotną ziemię, pije się ją powszechnie przede wszystkim ze względu na wyjątkowo silne działanie zdrowotne. Uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie, działa uspokajająco i odchudzająco, oczyszcza także organizm z toksyn i obniża cholesterol.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *